LA NOVA PUBLICITAT

Publicitat, una paraula que causa un sentiment de ràbia i rebuig a gran part de la societat. Per què? Què ens molesta de la publicitat? Realment ens estafa? Ens enganya? Ens modifica? Això és bo o dolent? Cal anar en contra? És prescindible? Es a dir, es pot viure sense la publicitat? El món milloraria? o pel contrari empitjoraria? [...] hi ha infinites preguntes que se’m venen al cap només sentir aquesta paraula, PUBLICITAT.
Però ara tinc una altre pregunta a respondre, i és el motiu del treball, per que aquest i no un altre? Què és el que m’ha portat a fer el treball sobre publicitat? Doncs bé, jo sóc de la part de la societat que li agrada la publicitat, m’agrada veure i viure cada anunci com una mini pel·lícula i cada cartell publicitari com una fotografia. Quan estic mirant una sèrie o una pel·lícula a la tele i fiquen anuncis, no canvio el canal per evitar-los, sinó que els miro, i abans de que surti la marca, intento endevinar-la jo. I això a vegades ho faig amb la família o amb amics, i guanya qui més marques encerta. És una activitat segurament inútil, possiblement perdo el temps, però també el perdo mentre xatejo a facebook, o penjo fotos a instagram, així que no em preocupa en accés, és una activitat d’oci com qualsevol altre.
Introducció

M’agradaria saber fins a quin punt això m’afecta, és a dir, si realment la publicitat és efectiva i cada anunci que jo miro com a diversió, m’està modificant alguna petita cosa que em crearà un desig cap aquesta marca o producte. Però això per mi no és possible, no puc demostrar l’eficàcia de la publicitat, és massa complex, per tant m’hauré de centrar en algun aspecte més concret, limitar la recerca, ser realista i investigar allò que realment sigui possible i que s’ajusti a les meves limitacions com a estudiant de batxillerat. Tenia clar que volia fer el treball sobre publicitat, però no sabia com enfocar-lo, per tant vaig decidir documentar-me, llegir, i d’aquesta manera aniria perfilant el que voldria tractar. I així va ser, després de documentar-me i consultar molts llibres, articles i pagines web sobre publicitat, vaig tenir clar que el meu treball el volia centrar en la nova publicitat, un concepte que ha sorgit en els darrers anys i que cada cop té més presència en el món de la publicitat.
He de reconèixer que l’últim capítol el llibre “Des de la Trinxera” (Teixidó, 2010) em va fascinar, va ser aquest capítol el que em va motivar a centrar el treball en la nova publicitat. Aquest capítol explica de forma molt breu la idea de “Nova Publicitat”, fins aleshores tot el que havia llegit havien estat llibres sobre teoria publicitària, recursos per captar l’atenció en publicitat, història publicitària, fonaments del llenguatge...etc, però aquell capítol va anar més enllà, no parlava de tècniques concretes, parlava de l’essència de la publicitat, de la relació entre venedor i consumidor i de la evolució que havia experimentat els darrers anys.