top of page

Abans de començar el treball de recerca em van dir que era igual d’important obtenir informació com saber-la organitzar. Vaig assistir a unes classes voluntàries que oferien dos professors universitaris (pares d’amics meus) on ens ensenyaven estratègies i recursos informàtics per organitzar i gestionar la gran quantitat d’informació que recolliriem en el treball de recerca sense que ens arribés a sobrepassar.

 

Aprendre sobre el TR:

 

Començar el treball se’m va fer complicat, trobar-te davant d’una pàgina en blanc i haver de començar a escriure, va ser difícil. Com que al principi anava una mica desorientada, vaig anar a la biblioteca Jaume Fuster i vaig agafar un quadern especialitzat en el treball de recerca, (Romero, Arriscado, Balaguer, & Navarro, 2008) que em va orientar a l’hora de plantejar el meu treball. No tenien res a veure amb la publicitat, però em va ajudar molt a organitzar-me i entendre exactament què era un treball de recerca, el que es busca i com aconseguir-ho.

 

S’ha de dir també que m’ha resultat de gran ajuda l’espai de la XTEC dedicat al treball de recerca:

Un cop ja vaig tenir més o menys clar com funcionava el treball de recerca, vaig veure clar que era importantíssim, primer de tot, adquirir coneixements sobre el tema que jo volia tractar, i un cop parlar sobre publicitat em resultés familiar, podria començar a desenvolupar el meu treball.

 

Recursos documentals:

 

Llibres de referència:

 

Per tant, de la biblioteca Jaume Fuster, vaig agafar els llibre que vaig creure essencials per adquirir uns primers coneixements sobre publicitat. Així que la part documental d’aquest treball es recolza en els següents llibres: “HISTORIA DE LA PUBLICIDAD” (Godoy, 2007) i “EL UNIVERSO PUBLICITARIO, UNA HISTORA GLOBAL DE LA PUBLICIDAD” (Tungate, 2007), “Lenguaje Publicitario” (Romero M. V., 2005), “Llenguatge Publicitari” (Rodríguez & López, 2007), “La publicitat” (Sabaté, 1997), “La Publicitat”(Arconada, 1995) i “Para comprender la publicidad, las RR.PP. y la comunicación audiovisual” (Pazos, Nieto, & Pastor, 2010), “Des de la trinxera” (Teixidó, 2010), “Imagen de marca y product placement” (González & García, 2012) i Mitoanálisis de la publicidad (León, 2001).

 

Altres treballs de recerca:

 

Dins de la meva recerca documental, també he considerat els treballs de recerca dedicats a la publicitat. N’he trobat alguns de prou interessants que m’han ajudat força com (Bachpol, 2006). Per mi ha estat important buscar-los, trobar-los, llegir-los, citar-los i a partir d’aquí procurar aportar alguna cosa nova en el meu treball, i d’aquesta manera, intentar no repetir treballs anteriors.

 

Recursos tecnològics:

 

Google, és un món. Com ja veurem més endavant en el treball, és la segona “marca” més coneguda, només superada per Apple i deixant enrere  Coca-Cola i és per això que vaig decidir explorar-la. Ja fa temps que utilitzo el correu de Google, Gmail, però és una mínima part del que és Google.

 

També disposa de un servei de “documents” anomenat Google Drive amb moltes funcions, una d’elles la possibilitat de fer un formulari. Aquest formulari et permet recollir dades objectives que et queden registrades en un full de càlcul i d’aquí en pots treure les estadístiques, les gràfiques, etc...

El formulari Google és molt intuïtiu i molt senzill. Tens l’opció de posar un títol i un subtítol per explicar breument què és aquell formulari per tal de que totes les persones que vagin a respondre el formulari, estiguin ben informades.

També dona l’opció d’enllaçar un vídeo, una imatge, un text... en el meu cas, he enllaçat en el formulari un anunci, “A day made of glass by Corning. Enllaç de l’anunci a continuació.

 

Google sites és un altre recurs de Google molt útil per crear pàgines web. Però en aquest cas em vaig decantar per WIX ja que Google sites ja ho havia utilitzat en altres situacions i d’aquesta manera aprofitava per aprendre una nova plataforma.

Tots coneixem Youtube, una eina de reproducció de vídeos penjats a la xarxa coneguda a nivell mundial. És molt senzill penjar-hi vídeos, només necessites tenir un canal de Youtube, jo ja fa temps que me’n vaig fer un, i l’he aprofitat molt per aquest treball de recerca. He pogut penjar els anuncis que he anat analitzant i els anuncis amb els que he experimentat, i he pogut controlar amb total exactitud la quantitat de gent que els visualitzava, i això m’ha sigut de gran ajuda per després poder treure’n conclusions.

A part trobem altres aplicacions com poden ser Google Grups, Google Calendar, Google Talk, Google Maps... etc.

A més a més he utilitzat recursos com: Enregistrament de veu, popcast, gravació de video, edició de video amb iMovie, etc. 

 

Treball de camp:

 

He estructurat el meu treball de camp acumulant un seguit de petites experiències cadascuna de les quals m’ha aportat una informació diferent. Alhora, he tingut possibilitat d’experimentar diferents maneres d’apropar-me de forma pràctica al tema de la meva recerca.

 

La meva pàgina WEB:

 

Tenint en compte que el meu treball necessita un suport audiovisual important, vaig creure interessant crear una pàgina web on poder penjar tots els anuncis que utilitzés com exemple o tots els anuncis que analitzés. D’aquesta manera seria més dinàmic consultar tot el material que he utilitzat.

 

Anteriorment ja havia creat alguna pàgina web amb google sites, però aquesta vegada vaig decidir explorar WIX, d’aquesta manera el treball de recerca m’ha servit com excusa per introduir-me dins el món de les pàgines web de WIX. Sempre he estat interessada en tots els recursos multimèdia i m’agrada editar vídeos, fotografies, música i treballar amb tots els recursos tecnològics que actualment estan a l’abast de tothom. Wix és una eina molt potent i m’ha facilitat molt la feina a l’hora de crear la pagina.

 

 

Metodologia del treball

© 2013 Per BERTA MOYA CÀNOVAS

FAVORITS

QUÈ APORTO?

QUÈ SABEM?

CONTACTE

M'he dedicat a investigar el funcionament de la publicitat que corre sola, la viral. Aquella que recorre Internet cridant-nos l'atenció i provocant que la difonguem. Ho he posat en pràctica i he estudiat com circulen uns quants audiovisuals.

Institut: Menéndez y Pelayo

Mail: bertamoyacanovas@gmail.com

Ens adaptem a les noves tecnologies i la publicitat viral ens invaeix cada dia a través de les xarxes socials. El meu objectiu ha estat investigar sobre les noves tendències de la publicitat.

bottom of page