LA NOVA PUBLICITAT

És important separar la popularitat del poder, quan ens referim a popularitat parlem d’aquelles marques que resulten més conegudes per a la societat, en canvi quan parlem de poder, ens estem referint al benefici, principalment, econòmic que té una marca.
Afirmar quina és la marca més popular, és complicat, hi ha diverses opinions, la gent parla molt, i les estadístiques no estàn del tot clares. El poder adquisitiu és totalment objectiu, i les estadístiques les trobem permenentment actualitzades.
Per trobar dades objectives del poder de les marques he trobat una pàgina web que és “una mina”: Interbrand. Aquesta espai fa la classificació de les “Best Global Brands” (Millor Marca Mundial)
Aquest espai web està permenentment actualitzat, hi podem trobar un seguiment de l’evolució de les marques des de l’any 2000 fins al 2013. A cada any, tenim els milions de dòlars guanyats per cada marca i el % d’evolució que ha dut a terme respecte l’any anterior. He dedicat força temps a moure’m per aquesta pàgina web, i he aconseguit fer-me una idea de l’evolució de les marques durant el segle XXI.
L’espai està molt ben estructurat: pots accedir amb facilitat a dades d’anys anteriors, hi ha un extens apartat d’entrevistes i articles fets per publicistes i gent dedicada al màrqueting. També trobem un apartat de gràfiques interectives on podem veure l’evolució de les 100 marques més potents organitzades per països. Espanya té dos marques dins aquest top 100, i són, lògicament, Zara i Santander. A nivell continental, America té 57 de les seves marques situades dins aquesta classificació, Europa i Africa en tenen 33 i Asia 10.
Observem les dades que ens aporta:
Durant 127 anys Coca-Cola s’ha imposat per davant de qualsevol altra marca. Actualment es situa en 3a posició en el rànquing de marques més valuoses. Però continua sent la marca més coneguda i reconeixible. Coca-Cola aconsegueix impressionant presència global a través de campanyes publicitàries, disseny, coneixedors digitals, i un tema simple, universalment rellevant que teixeix tota la comunicació de la marca: la felicitat. Al 2006 l’espot anomenat “la fàbrica de la felicitat” va donar la volta al món. Un any més tard, al 2007, Coca-Cola va expandir l’anunci que havía creat un any enrere.
Aquest any, Coca-Cola va ser nomenada Market Creatiu al fetival de Cannes Lions 2013. És sense cap mena de dubte, la marca més creativa que ha existit mai a nivell publicitari. Tot i que aquest any s’ha vist despleçada a la 3a posició, superada per Apple i Google, la presència que té Coca-Cola i el renom que ha aconseguit durant tots aquests anys, seran difícils d’oblidar.
En 2a posició aquest any, hi trobem a Google. S’ha convertit en un veritable líder de l’era de la tecnologia. Internet està controlat per Google, qualsevol persona que tingui accés a internet, és concient de la marca. Aquesta plataforma va sorgir al 2005 i amb només 8 s’ha posicionat al capdavant del rànquing, només superada per Apple (sempre parlant de beneficis econòmics). Google contola al voltant d’un terç de tota la despesa en publicitat en línia, qualsevol pot posar el seu anunci publicitari a la xarxa d’una forma relativament senzilla gràcies a Google.
Ara si, hem arribat a la primera posició, Apple, l’actual pionera del mercat. “De tant en tant, una companyia canvia les nostres vides, no només amb els seus productes, sinó també amb el seu esperit” (Interbrand, 2013) ,avui dia, Apple controla el mercat, a aconseguit revolucionar la forma en què treballem, juguem i ens comuniquem, i ha establer el llistó molt alt per l’estètica, la simplicitat i facilitat. Si analitzem l’evolució que ha experimentat Apple, podem observar que el creixement més significatiu el va experimentar a partir del 2010.
Lluita de marques: De l'imperi Coca-Cola a la popularitat de les tecnològiques
